Despre dermatita atopică

Dermatita atopică, denumită și eczema atopică, este o boală autoimună inflamatorie care provoacă iritații, uscăciune și mâncărime intensă la nivelul pielii. Este o afecțiune cronică, ce are tendința să reapară periodic și care nu poate fi complet vindecată. Totuși, cu ajutorul tratamentelor și al măsurilor de îngrijire specifice, simptomele acesteia pot fi ameliorate și recidivele pot fi prevenite.
Dermatita atopică este cea mai frecvent întâlnită boală autoimună inflamatorie, fiind comună mai ales în rândul copiilor. Totuși, ea poate apărea la orice vârstă și este de obicei mult mai intensă în cazul adulților.
Principalele simptome ale dermatitei atopice sunt:
Pielea uscată și sensibilă, predispusă la descuamare (cojire)
Mâncărimea, care poate deveni severă, mai ales noaptea
Înroșirea și inflamarea pielii, mai ales în zonele tip “pliuri”, precum pleoapele și interiorul cotului sau genunchiului, dar și pe mâini, încheieturi, picioare, glezne sau, în cazul sugarilor, pe față și scalp.
Leziunile cutanate (bubițe, vezicule, fisuri, cruste) din zonele afectate, care pot lăsa urme de lichid.
Pielea îngroșată sau crăpată

Cauze

Mecanismele de apariție a dermatitei atopice nu sunt pe deplin înțelese. Cel mai probabil este vorba de o combinație între factori genetici, factori imunologici și mediul extern. Cunoașterea acestor factori în cazul fiecărui pacient este importantă, deoarece ajută la individualizarea tratamentului.

Un element principal în declanșarea bolii este disfuncția barierei cutanate. Când pielea este sănătoasă, această barieră contribuie la reținerea umezelii și ne protejează de bacterii, agenți iritanți, raze UV și alergeni. În cazul pacienților cu dermatită atopică, este afectată capacitatea pielii de a îndeplini acest rol. În primă instanță, pielea se deshidratează, se usucă, iar pacientul începe să se scarpine, provocând leziuni. Ulterior, acest lucru facilitează pasajul agenților iritanți și colonizarea microbiană, ce deteriorează mai tare bariera cutanată.
Factori care pot declanșa sau agrava dermatita atopică:
Pielea uscată, nehidratată
Anumite materiale sintetice (poliester, latex) sau chiar materiale organice abrazive (lână)
Consumul de alimente precum lapte de vacă, ouă, alune, arahide, soia, grâu, pește, fructe de mare
Alergeni (acarieni, polen, înțepături de albine sau alte insecte etc.)
Substanțe astringente (soluții de curățare cu alcool sau clor, parfumuri, detergenți și săpunuri dure etc.)
Agenți infecțioși (Staphylococcus aureus, Pytirosporum ovale etc.)
Temperaturi extreme, umiditate foarte scăzută sau foarte ridicată
Stresul
Important! Dermatita atopică nu este o boală virală sau contagioasă.

Diagnostic

Diagnosticul dermatitei atopice se realizează printr-o evaluare clinică, pe baza examenului medical și a istoricului pacientului, dar și prin excluderea altor boli de piele. Așadar, primul pas în diagnosticarea dermatitei atopice este reprezentat de un consult dermatologic (sau pediatric, în cazul copiilor). Ulterior, se poate efectua o analiză amănunțită a alergiilor cutanate pentru a determina posibilii factori agravanți specifici pacientului.

Nu sunt necesare analize de sânge pentru identificarea dermatitei atopice, deoarece nu există o analiză specifică pentru această afecțiune. Majoritatea pacienților cu dermatită atopică au un nivel crescut al imunoglobulinelor, dar un nivel normal al acestora nu exclude posibilitatea prezenței bolii.

Comorbidități

Dermatita atopică face parte dintr-un grup de afecțiuni cunoscut sub numele de "marș atopic". Acesta include dermatita atopică, rinita alergică, alergiile alimentare și astmul. Dacă o persoană are una dintre afecțiunile din acest grup, posibilitatea de a dezvolta o altă afecțiune atopică este crescută.
Comorbiditățile dermatitei atopice:
Comorbidități atopice
Respiratorii:
• Febra fânului
• Astm
• Rinită
Oculare:
• Conjunctivită alergică
Digestive:
Esofagită eozinofilică
Alergii alimentare
Comorbidități non-atopice
Cardiovasculare
1 an de diagnostic de eczemă s-a asociat cu risc crescut de:
• Boală coronariană
• Angina
• Infarct miocardic
• Accident vascular cerebral
• Boală vasculară periferică
Intestinale:
• Boală Crohn
• Colită ulcerativă
Respiratorii:
• Pneumonii/Gripă
• Răceli
• Sinuzită, amigdalită
Articulare:
Artrită reumatoidă
Malignități:
Limfoame
Complicații oculare:
• Cataractă
• Glaucom
• Blefarită
• Conjunctivită
Sindrom metabolic:
• Diabet tip 2; obezitate; Hipertensiune arterială
Piele:
• Vitiligo, alopecia areata, infecții cutanate
Consecințe directe ale dermatitei atopice
• Anxietate
• Depresie
• Tulburări ale somnului

Dermatita atopică severă

Atunci când dermatita atopică devine moderat-severă, pacienții pot experimenta pete roșii pe piele, inflamații, piele cu aspect solzos, scuame, eroziuni și mâncărimi insuportabile. Porțiunile de piele afectate pot supura iar infecțiile cutanate devin frecvente.

Dermatita atopică severă tinde să aibă un impact profund asupra calității vieții unei persoane. Mâncărimea intensă poate trezi un copil sau un adult dintr-un somn adânc și poate ține persoana trează ore întregi. Acest lucru poate face ca un copil să se concentreze cu greu la școală, iar un adult poate avea probleme în a ține pasul la locul de muncă.

Pacienții cu dermatită atopică severă se retrag adesea din viața socială, fie pentru că sunt stânjeniți de aspectul pielii lor, fie pentru că starea permanentă de durere și mâncărime le afectează dispoziția și confortul mental, o mare parte dintre aceștia manifestând simptome asociate depresiei și anxietății.

Calitatea vieții

Conform studiilor disponibile, mâncărimile și tulburările de somn (conectate între ele) sunt cel mai adesea citate de pacienți ca fiind cele mai mari probleme în gestionarea bolii și tot acestea sunt sursa stărilor de nervozitate, anxietate sau depresie . De altfel, studii recente arată că dermatita atopică este mai puternic asociată cu depresia și suferința psihologică în comparație cu alte afecțiuni dermatologice sau alte boli cronice, precum boli cardiovasculare sau diabet .

În cazul pacienților cu dermatită atopică, medicii atrag atenția asupra dificultății de a controla cercul vicios determinat de simptomele dermatitei atopice care antrenează anxietate și alterarea stării de bine, anxietate care la rândul ei poate acutiza și mai mult simptomele, ceea ce conduce în final la mai multă anxietate și stres.
Principalele cauze care alterează starea psihică a pacienților cu dermatită atopică sunt tulburările de somn determinate de mâncărimi și durerile. Frustrarea care intervine pe fondul lipsei de somn poate duce la stări de iritabilitate, iar lipsa somnului pe termen lung face ca persoanele cu dermatită atopică să se simtă mai puțin eficiente și capabile în rezolvarea responsabilităților profesionale de zi cu zi. În ceea ce privește familiile unde copiii cu dermatită atopică nu dorm, de cele mai multe ori unul sau mai mulți membri ai familiei sunt în aceeași situație. Acest fapt conduce la afectarea bunăstării psihologice a întregii familii.

Dermatita atopică poate deveni în cazurile severe extrem de dureroasă. Atunci când durerea este o constantă a fiecărei zile tinde să acapareze mintea persoanelor aflate în suferință, iar acestea se retrag din viața socială.

Urmele pe care dermatita atopică le lasă pe pielea pacienților îi face adesea să se simtă mai puțin atrăgători, iar stima de sine le este afectată.

Toate aceste provocări au un impact real asupra calității vieții pacienților cu dermatită atopică și nu în cele din urmă asupra stării lor psihice.

Tratament

În funcție de tipul de eczemă și de gravitatea acesteia, tratamentele includ modificări ale stilului de viață, remedii fără prescripție medicală (OTC) sau medicamente eliberate pe bază de rețetă.

Planurile de tratament se fac de către medicii dermatologi în funcție de istoricul medical al pacientului, precum și în funcție de opțiunile de tratament aprobate și disponibile la nivel național.
În marea majoritate a cazurilor de dermatită atopică managementul simptomelor este esențial. În linii mari acesta se referă la:
Cunoașterea de către pacient a factorilor interni și externi care amplifică simptomele
Existența unei rutine clare de curățare și hidratare a pielii
Consecvență în ceea ce privește administrarea tratamentului indicat și a rutinelor de îngrijire, conform indicațiilor medicilor specialiști
Reîntoarcerea la medic de fiecare dată când pacientul observă modificări ale stării în ciuda administrării tratamentului, în special atunci când apar leziuni pe piele (umflături pline de puroi, roșeață), durere, mâncărime intensă sau senzație de arsură.
În ceea ce privește medicamentele fără prescripție (OTC), acestea pot fi sub formă de tratament oral sau topic. Tratamentele topice în cazul dermatitei atopice pot fi și pe bază de prescripție.

Alte categorii de tratament cu prescripție sunt medicamentele biologice, în formă injectabilă, sau medicamentele orale din categoria imunosupresoarelor și a inhibitorilor.

Pacienții care au fost diagnosticați cu dermatită atopică trebuie să știe că noi medicamente sunt în diverse stadii de aprobare, în funcție de autoritățile de reglementare din fiecare țară.

Referințe

Bieber T, Ann Dermatol 2010; 22: 125-137;
Williams et al., J. Allergy Clin. Immunol. 1999; 103:125;
Shaw et al., J. Invest. Dermatol. 2011; 131: 67;
Williams et al., Br. J. Dermatol. 1998; 139: 834;
Simpson EL et al, J Am Acad Dermatol 2016;74:491-8;
Schmitt J et al. Dtsch Dermatol Ges. 2008;6(6):458–65;
Vakharia PP et al. Ann Asthma Immunol. 2017;119(6):548–52;
Spergel JM, Paller AS J. Allergy Clin. Immunol. 2003, 112, S118–S127;
Weidinger S & Novak N, Lancet 2016; 387;
Brunner PM et al. J Invest Dermatol 2017; 137, 18-25;
Silverberg JI, et al. Ann Allergy Asthma Immunol 2018;121:604–12;
Silverberg JI. Allergy 2015;70:1300–8;
Schmitt J, et al. J Allergy Clin Immunol 2016;137:130–6;
Sánchez-Pérez J, et al. Actas Dermosifiliogr 2013;104:44–52;
Narala S, Hata TR. Dermatol Ther (Heidelb) 2017;7:111–21;
Paller A, et al. Am J Clin Dermatol 2018;19:821–38;
Acharya P, Mathur M. J Cosmet Dermatol 2020;19:2016–20;
Chen JJ, et al. J Am Acad Dermatol 2014;70:569–75;
Thyssen JP, et al. J Am Acad Dermatol 2017;77:280–6
Studiul de prevalenţă a dermatitei atopice în România: raport sintetic - dr. Alin Codruţ Nicolescu (coord. şt.), prof. dr. Călin Giurcăneanu, conf. dr. Maria Magdalena Constantin - Bucureşti: Editura Curtea Veche, 2023, ISBN 978-606-792-066-6
Silverberg JI, Chiesa-Fuxench Z, Margolis D, et al. Sleep Disturbances in Atopic Dermatitis in US Adults. Dermatitis. 2021.
Silverberg JI, Gelfand JM, Margolis DJ, et al. Patient burden and quality of life in atopic dermatitis in US adults: A population-based cross-sectional study. Ann Allergy Asthma Immunol. 2018;121(3):340-347.